zaterdag 6 april 2013

7de Oosterscheldeloop

GOES

Midden-Zeeland kent veel loopwedstrijden die door de mooie Zeeuwse natuur slingeren. Eén daarvan is de Oosterscheldeloop op Zuid-Beveland. Men kan kiezen tussen de tien of de twintig kilometer. Het parkoers is westelijk van het Goese centrum gelegen. Er wordt afwisselend op dijkjes, in de polders en langs de  Oosterschelde gelopen.

06/04/2013
Voor de 20km door Brussel eind volgende maand ben ik onlangs min of meer een schema ter voorbereiding van een halve marathon aan het volgen. Het doel in Brussel is niet om 'n supersnelle wedstrijd te lopen, maar om er een comfortabele uitstap met de nadruk op genieten van te maken . De massa en de sterk hellende laatste kilometers nopen me tot die benadering. Het schema haal ik uit het boek Het Duurloopmisverstand van Klaas Lok. Dit weekend stond er een 15km wedstrijd in de planning. Bij gebrek aan wedstrijden in de Westvlaamse regio, begaf ik me 'over het water' om daar als bij wijze van test een twintigkilometerwedstrijd te beslechten. Het was de eerste maal dat ik meer dan een uur (87km) me verplaatste voor een loopwedstrijd.
Na de benodigde inschrijvingsformaliteiten in het Sportpunt Zeeland werd de geneutraliseerde start om 14 uur gegeven. De twee afstanden - driehonderd liefhebbers - liepen de eerste vijf km tezamen. Ik startte voorzichtig met de eerste kilometertijden tussen 04:25 en 04:30. Na drie km schoof ik een groepje op om na het vijfkilometerpunt t.h.v. Kattendijke nog met z'n drieën het lange stuk met schuine noordoostelijke tegenwind op de dijk te overwinnen. Ik nam daar toch twee maal enkele hectometers over van Michel Ridderhof die het merendeel van het kopwerk deed. Tweede vrouw in de wedstrijd Nadine De Wilde was er ook bij.
Toen we na 8,5km opnieuw landinwaarts draaiden vervoegde een duo ons. Met de rugwind gingen de kilometertijden opnieuw rapper; tussen 04:30 - 04:35. Bij de tweede bevoorrading na elf km miste ik m'n drinkbeker. Herman van Oost was zo vriendelijk me een slok van het zijne te gunnen om m'n cranberrydruivensuiker door te spoelen.Vanaf hier ging het opnieuw tegenwind naar de oude zeedijk. Ik trachtte me zoveel mogelijk uit de wind te zetten. Het ging wat moeizamer.
Het stuk op de dijk naar de laatste bevoorrading (foto onder) ging beter. De laatste kilometer tegenwind naar de trap toe ging hard. Het willen bijblijven tegenwind en de ritmeverandering door de trap waren er te veel aan.
Ik loste. De volgende drie km gingen telkens 10" trager. Ook al liet ik daar een minuut liggen, toch kon ik nabij Het Goese Meer nog twee lopers inhalen die nog meer stilvielen dan ik. Gelukkig was de laatste km licht bergaf zonder tegenwind. Ik eindigde vijfde van het kwintet waarmee ik een groot deel van de koers heb gelopen, maar ik mag terugkijken op een leerzame tocht aan net geen 13km/uur.37ste op 123 deelnemers________________________________20km in 01:34:01
http://connect.garmin.com/activity/294031721

Geen opmerkingen:

Een reactie posten