vrijdag 18 maart 2016

12de Lenteloop

OUDENBURG

12/03/2016
Het stralend zonnetje met een bries uit het frisse noordoosten was een verlokking om deze eerste criteriumloop van het seizoen opgewekt te vervolmaken. Het was een fijn weerzien met de ploegleden.
Gedurende de winter, die een drietal keer - door het weer of een kwaaltje - met een looparme week werd onderbroken, heb ik met veel afwisseling getraind. Een scherp gemiddelde van 04:18 op de Kiwanienne in januari deed me een goeie vorm verhopen.
Tijdens de opwarming voelden de benen fris aan. Wel was zoals steeds mijn plan om de eerste kilometer geen stamp teveel te geven.
Ik posteerde me samen met Johan, Tamara, Luc en Dennis op de vijfde/zesde rij. In de beginfase zaten we met een grote groep van een tiental lopers. De wind zat zo dat we in het tweede deel van de ronde de wind meehadden. Dit was ideaal. Het eerste kwart van de koers was je beschut en het laatste kwart van de koers - wanneer je meest vermoeid bent en grote kans hebt dat je geisoleerd loopt - was het wind mee.
Gaandeweg verbrokkelde het groepje en kwamen we bij voorliggers die terugvielen. Slechts twee lopers maakten een sprong voorwaarts. De laatste ronde was een koppeltempoloop met ploegmaat Dennis. Nog een factor die de snelheid van deze wedstrijd goed deed.
De kilometertijden bleven bovenmaats. De twee traagste km bedroeg exact het tempogemiddelde van de winterreferentie Kiwanienne. Dit neigde regelrecht naar een persoonlijke besttijd. Inderdaad, verbluffend klikte de Garmin af op 04:10. Op het tienkilometerpunt resulteerde dit in een 41:50 t.t.z. een verbetering van veertig seconden gelopen op mijn +1000 km bijna versleten Glycerin 12!

Het seizoen is nog maar begonnen en het is al geslaagd :-)

https://connect.garmin.com/modern/activity/1082415317
62ste op 266 deelnemers__________10,6 km in 44:20________04:10min/km________14,4 km/uur

Omstreeks deze tijd is het idee gerijpt om deel te nemen aan een marathon. Een gezinsuitbreiding kondigt zich in september aan. Als ik dit plan wil uitvoeren, moet ik het nu doen. Ik pik dus in in een schema dat ik op Looptijden.nl heb gevonden. Aangezien er geen wedstrijden in dit schema te bespeuren zijn, zal mijn eerstvolgende criteriumloop deze van Zwevezele zijn op drie juni.
De bewuste marathon is deze van Leiden op 22 mei. De omloop is één unieke ronde, 100% verhard, vlak en in het groene hart van Holland. Een degelijke tijd op mijn eerste 42,2 km behoort daar tot de mogelijkheden. We zullen zien (en ondervinden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten