woensdag 10 februari 2016

25ste DPO Midwinter Halve Marathon

CADZAND-BAD

De populairste loopwedstrijd van Zeeuws-Vlaanderen is de halve marathon die de eerste zondag van februari plaatsgrijpt op het strand en het duinenpad tussen het Zwin en het Zwarte Gat. Ze wordt op de middag gelopen. De omkleedruimtes bevinden zich in de sporthal waar ook de inschrijving en de prijsdeling plaatsvinden. De start en aankomst zijn op de Boulevard De Wielingen.
Het parkoers maakt eerst een lus in de richting van Knokke. Na twee vlakke kilometer wordt het grinten pad op de dijk die zicht geeft naar het Zwin aangesneden. Eens die passage voltooid wordt er weer afgedaald naar de Boulevard. Vanaf km zes begint het echt. De duinen worden via een trap overgestoken om drie kilometer strand te trotseren. Dan wordt opnieuw het duinenpad opgezocht om de Zwarte Polder omtrekken. Op km 11 nemen we nogmaals een duinentrap om nu slechts één kilometer strandlopen onder de voeten te krijgen. Opnieuw klimmen we het duinenpad op om te keren op km 13.
De zandstroken zijn achter de rug. De ondergrond houdt het nu op bij momenten grof asfalt en grind. Zo slingert het duinenpad - éénmaal onderbroken door een recht stuk weg achter de duinen - zich links, rechts, op en neer weer naar Cadzand toe.

07/02/2016
Er was één certitude vandaag. De strakke zuidzuidwestenwind die ons hetzij als bondgenoot, hetzij als gesel zou vergezellen. Het parkoers was mij onbekend. Ook de regenfactor was onvoorspelbaar vandaag. Deze week sprak men niet van regenzones, maar van frekwente buien.
We hadden geluk. De hemel klaarde uit. Zodoende besloot ik het met twee T-shirts met korte mouwen, mutsje en stoffen handschoentjes te doen. Ik wou omwille van de koude wind vanonder niet met korte sokjes en korte broek lopen. Aangezien mijn enigste paar lange loopkousen in de was zat én mijn dunne lange stretchbroek niet direct te vinden was, was ik genoodzaakt mijn lange winterstretchbroek te dragen.
Ik vervoegde een kleine tien minuten voor half twaalf de startzone. Daardoor stond ik nogal ver in het deelnemersveld geposteerd. Daardoor was de eerste kilometer ubertraag. Dit vond ik omwille van de gebrekkige parkoerskennis geeneens zo erg. Uit de wind achter de duinen aan strandpaviljoen De Zeemeeuw hadden de benen het met de lange broek toch wel wat te warm. Monter dook ik na een half uur het strand op. De wind zat schuin mee. Eerst liep ik tegen het water om dan hoger te lopen op het witte zand dat meestal goed beloopbaar was. Ook het tweede stuk strand liep ik hoog. Daarna was het een kwestie van niet alleen te lopen. Ik vormde een groepje met onder meer Jan van Hoeve; kwestie om niet altijd met de neus in de wind te zitten. We haalden af en toe een loper in. De benen werden de inspanning beetje bij beetje gewaar.
Ons voorliggend groepje hadden we op den duur ook te grazen. De laatste kilometers liepen we met een kleine tiental lopers uit. Het in dit geval wat overgedoseerde tempo zorgde er enerzijds voor deze prachtige wedstrijd met een zeer goed gevoel uit te komen. Anderzijds kon het wellicht wel een minuut, misschien twee, rapper. De volgende keer verheug ik me er op onder de 103' binnen te geraken.

241ste op 792 deelnemers______________21,1km in 01:43:59
https://connect.garmin.com/modern/activity/1044863056
http://www.omroepzeeland.nl/video/2016-02-07/969336/korte-samenvatting-halve-marathon-van-cadzand#.VriSlctIjRZ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten